Újabb kimagasló hónap a zöldautók terjedésében, minden idők második legjobb mutatóit hozta a június – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken közösségi oldalán.

Kiemelték, a  Belügyminisztérium rendszeres adatközlése szerint az elmúlt hónapban túllépte a 100 ezret a zöld rendszámmal forgalomba állított gépjárművek száma Magyarországon. A tisztán elektromos személyautóké júniusban meghaladta az 55 ezret.
Hozzátették, hogy a havi gyarapodásnál csak egyetlen korábbi hónap, az idei március teljesített jobban. A teljes zöldautó-flotta 2881 darabbal bővült júniusban, ez a valaha volt második legjobb érték a harmadik havi 2920-as csúcs mögött.
A tisztán elektromos gépkocsik esetében júniusban másodszor volt kétezer darab feletti a növekedés. A rekord a márciusi 2108 egységes emelkedés maradt, ám ettől alig valamivel marad el a múlt havi adat (2072) – ismertették.
Kifejtették, hogy a látványos hazai keresletélénkülés nemzetközi összevetésben is jelentős, Magyarország az idei első öt hónapban Európában a harmadik legnagyobb arányú bővülést produkálta az újonnan forgalomba helyezett zöld autók számában a megelőző esztendő azonos időszakához képest.
Hangsúlyozták: a jövő a zöldenergiáé. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért felelős közlekedés zöldítése elősegíti a klímavállalások teljesítését, élhetőbbé teszi a településeket. A tiszta és csendes e-járművek térnyerését a kormány közel 60 milliárd forint pályázati forrással ösztönzi. 30 milliárd forintos keretösszeggel február óta fut a vállalatokat az elektromos személygépkocsik, kisteherautók és kisbuszok beszerzésében támogató kiírás. Egy újabb felhívás tervezete július 11-ig véleményezhető, ez a vidéki töltőállomások hálózatának fejlesztéséhez biztosít majd 28 milliárd forint forrást. A Zöld Busz Program folytatásában egyebek mellett 25 ezer fő alatti lélekszámú települések közösségi közlekedésében állnak munkába elektromos buszok, másutt diákokat szállítanak majd korszerű elektromos iskolabuszok – írta a szaktárca közösségi oldalán.