Zalaegerszegen 720 milliós víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg – közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: 247 millió forint értékben zajlanak beruházások az ivóvízágazatban, 473 millió forint értékben pedig a szennyvízrendszer rekonstrukciójaként.
A polgármester jelezte azt is, hogy az önkormányzat a jövő év végéig továbbra is hozzájárul egy korábban bezárt posta újbóli működtetéséhez.
A Magyar Posta még 2022-ben döntött úgy, hogy 2023-ban a kertvárosi postát is bezárja, de miután ezt az önkormányzat kifogásolta, végül olyan megállapodás született, hogy a város 2023-ra 40 millió forintot biztosított az újbóli működtetéshez. A szerződés lejárt, a közgyűlés pedig úgy döntött, hogy meghosszabbítja az együttműködést 2025. december 31-ig, egyben a 2024-re szükséges újabb 40 millió forintot is elkülönítette a testület – ismertette Balaicz Zoltán.
Beszélt arról is, hogy a közgyűlés elfogadta az állami Volánbusz Zrt. 2023-as zalaegerszegi tevékenységéről szóló beszámolót, valamint döntött az esedékes veszteségfinanszírozás kifizetéséről is. Az új jegyek és bérletek bevezetése óta tovább csökkentek a koronavírus-járvány óta amúgy is mérséklődő bevételek, ennek ellenére megvizsgálják, hogy a 14 év alattiak számára teljesen ingyenessé válhat-e a városban a buszközlekedés.
Zalaegerszegen a helyi tömegközlekedés működtetése 2023-ban 1,4 milliárd forintba került a Volánbusz Zrt.-nek, ennek vesztesége, amit az önkormányzatnak kell finanszíroznia, 726 millió forintot jelent. Ehhez jön még az ország- és vármegyebérletek kapcsán fizetendő összeg, mert az utazók számára rendkívül kedvező konstrukció bevezetése miatti bevételkiesés felét, várhatóan mintegy 100 millió forintot szintén az önkormányzatnak kell majd kifizetnie – közölte a polgármester.