Az Európai Uniónak (EU) többet kell befektetnie a védelembe, és támogatnia kell Ukrajnát – jelentette ki Charles Michel, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön Varsóban.

Michel az EU új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ahol a lengyel, az észt, a luxemburgi, a görög, a finn, az ír és a spanyol kormányfővel találkozott csütörtök este.
A házigazda Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács elnöke a legfontosabb európai feladatnak a biztonság és a védelem megerősítését nevezte. „Támogatnunk kell Ukrajnát, ahogyan csak lehet, és fejlesztenünk kell saját védelmi képességeinket” – mondta.
A védelembe többet kell befektetni, és támogatni kell az európai ipari bázist – hangsúlyozta. Emellett – az európai jólét érdekében – „erős, hatalmas gazdasági alapokat kell kiépíteni” – folytatta. Kiemelte az Európai Beruházási Bank jövőbeli szerepét a stratégiai beruházások létesítésében.
Az európai projekt alapját a demokratikus értékek, az alapelvek, a szabadságok jelentik – húzta alá Charles Michel.
Donald Tusk a biztonságot, az illegális bevándorlás veszélyét nevezte a varsói találkozó fő kérdéseinek, és jelezte: a biztonság lesz a 2025. első felében esedékes lengyel soros EU-elnökség kiemelt témája is.
Lengyelország érzékeli, „mit jelent a Kreml és Fehéroroszország agresszív, ellenséges politikájának összekapcsolása (…) az illegális bevándorlás hullámával” – jegyezte meg a kormányfő.
Aláhúzta: amellett, hogy Lengyelország Ukrajnát támogatja, építenie kell saját védelmét is. „Lényegében frontország vagyunk, és ha segíteni akarunk egész Európának, akkor Ukrajnát (EU-ként) közösen kell segíteni”, ezt nem teheti meg egyedül Lengyelország – érvelt. Szorgalmazta, hogy Európa „még aktívabban gondolkodjon” azon, miképpen tudná támogatni Lengyelországot vagy például Észtországot.
A csütörtöki varsói megbeszélésen „gondolati forradalomról lesz szó” – jelezte Tusk. Kifejtette: Európának „a legnagyobb politikai szereplővé kell válnia”, hiszen „erősebb, mint az Egyesült Államok és Oroszország együttvéve”. A kontinens „arra hivatott, hogy hatékonyan és saját felelősségére megvédje önmagát és másokat is” – vélekedett a lengyel kormányfő. Egyúttal hozzáfűzte: mindig is híve lesz a transzatlanti eszmének.
Tusk csütörtök délután észt és luxemburgi hivatali partnerét, Kaja Kallast és Luc Friedent fogadta hivatalában, pénteken pedig Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel találkozik.