Az új agrárszabályok és az Ukrajna előtti piacnyitás lehetetlen helyzetbe hozta az európai mezőgazdaságot – mutatott rá a miniszterelnök szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Orbán Viktor azt is mondta, Brüsszel magára hagyta az európaiakat.

A kormányfő azt mondta, hogy „egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett, műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk”. Hozzátette: az Európa-szerte tiltakozó gazdák csak annyit szeretnének, ha nem „brüsszeli folyosókon szaladgáló klímafanatikusokkal és hibbant szobatudósokkal” íratnák a kötelező erejű jogszabályokat.
Orbán Viktor azt mondta, „a migrációról is csak rossz híreim vannak”. A vak is látja, hogy a migráció biztonsági kockázat, ráadásul az antiszemitizmus melegágya, és kifordítja az európai társadalmak gyökereit az európai talajból – mondta.
Úgy fogalmazott: „ők maguk csalogatták be a migránsokat, vattacukorral ültek ki Brüsszelben és Berlinben a tűző napra, aztán meg csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak”.
A miniszterelnök úgy összegzett: Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Sohasem volt ekkora távolság a brüsszeli politika és az európai emberek érdekei és akarata között – tette hozzá. Brüsszelben változás kell – szögezte le.