Ferdinandy György József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Ferdinandy György Saint-Exupéry-, József Attila-, Márai-, Arany János-, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett író, egyetemi tanár nyolcvannyolc éves korában halt meg hétfőn.
Ferdinandy György 1935-ben született Budapesten, az 1956-os forradalom leverése után emigrációba kényszerült. 1964-ig Franciaországban élt, tanult és dolgozott, 1959-ben a Strasbourgi Egyetemen szerzett irodalomtörténeti doktori címet.
A Puerto Rico-i Egyetem tanára volt 1964-től, 1976-tól a Szabad Európa Rádió külső munkatársaként is dolgozott. 1987-ben tért haza először Magyarországra, 1988-ban jelenhetett meg francia könyvei után első magyarországi kötete, a Szerecsenségem története. 1993-ban A francia vőlegény című műve az Év Könyve elismerésben részesült.
A 2010-es évek óta kétlaki életet élt Miamiban és Budapesten. A rendszerváltás után aktív és sikeres szereplőjévé vált a magyar irodalmi életnek is, sokat tett a kortárs magyar irodalom népszerűsítéséért a latin-amerikai térségben. A francia írószövetség és a Magyar Írószövetség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.