Az elmúlt nyolc esztendő eseményei bebizonyították, hogy helyes döntés volt elrendelni a szigorú határőrizetet déli határon, mert anélkül milliók jutottak volna Nyugat Európába Magyarországon keresztül – hangoztatta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában szombaton.

Bakondi Györgyöt annak apropóján kérdezték a műsorban, hogy nyolc évvel ezelőtt ezen a napon támadták meg a migránsok a röszkei határátkelőhelyet.
A műsorban elhangzott: miután Magyarország 2015. szeptember 15-én lezárta a határait, migránsok jól megszervezett támadást intéztek a magyar határ ellen Röszkénél, amelynek során csak hosszú órák után sikerült megfékezni a tömeget, és ami alatt húsz rendőr is megsérült.
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felidézte: a magyar kormány bő nyolc évvel ezelőtt az emberek megkérdezését követően döntött úgy, hogy – műszaki és jogi határzárral, megfelelő rendőri, katonai erő bevetésével – megállítja a migránsok százezreinek átáramlását a déli határvidéken.
„A rendkívül bátor, (…) egyedülálló döntésről” az elmúlt nyolc évben bebizonyosodott, hogy helyes volt, mert e nélkül „milliók jutottak volna át rajtunk keresztül Nyugat-Európába”, e nélkül a magyar emberek biztonsága és szuverenitása nem lett volna garantálható – hívta fel a figyelmet.
Bakondi György megjegyezte: bár Magyarország a kormány által finanszírozott intézkedéseivel, erőforrásaival folyamatosan védi az egész Európai Uniót, a közösség politikai támadásokat indít és bírálatokat fogalmaz meg ahelyett, hogy segítené a védekezést.
Szerinte az EU migrációs politikája azon az ideológiai megfontoláson alapszik, amely szerint minél több embert akarnak beengedni, amely szerint „az a jó, hogyha a nemzetállamok szuverenitását, védekezési képességét föllazítják, ha színessé válik a társadalom és ha a beérkezettek közegészségügyi, társadalmi, ideológiai és politikai értelemben egyaránt instabilitást okoznak”.
Bakondi György rámutatott: a migránsok nem tudják igazolni személyazonosságukat, nem tudni honnan jönnek, mi elől menekülnek.
Közölte: nem tudták ezt nyolc éve sem, ezért az akkor a röszkei határon példásan fellépő, arányos mértékben felvonuló rendőri erők intézkedése jogszerű volt, s elindította azt a folyamatot, amelynek köszönhetően ma is képes Magyarország „garantálni a magyar emberek biztonságát, a magyar gazdaság stabilitását, és az itt élők jövőjét is”.
Bakondi György beszámolt róla: az elmúlt időszakban magasabbra emelték és duplájára növelték a déli határzár hosszúságát, a határőrök korszerű eszközöket kaptak, ezzel még komolyabb védelemben részesül az ország és az Európai Unió, mint amilyenben a röszkei ostrom alatt rászesült.
A szakember megjegyezte: korábban is voltak határzárak – így Bulgáriában, Spanyolországban, Görögországban – továbbá a szigorú magyar fellépést azóta több ország is követte, így még több helyen épültek hasonló határzárak, hamarosan pedig a tengeri útvonal kapcsán jelentős mértékben érintett Olaszország hajt végre a migrációt megfékezni képes változtatásokat.
A legújabb veszélyként a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Szaharától délre fekvő Száhel-övezetből milliók indulhatnak el a közeljövőben Európa felé, ezért a magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az újabb jelenségeket.
Bakondi György sajnálattal közölte, hogy mindezekkel együtt összeurópai szinten nem lát komoly elmozdulást: „migrációs paktum készül az Európai Unióban, (…) továbbra is a kvóták szerinti elosztásról és a gyűjtőtáborokról van szó”, de úgy vélte, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy „ennek az elfogadását késleltesse vagy akadályozza” – fogalmazott.
A Ma estében elhangzott az is, hogy nyolc év után is a déli határnál még mindig folyamatosak a drámai pillanatok, hiszen virágzik az ember és a fegyvercsempészet és felfegyverkezett migránsok gyakorolnak nyomást Szabadkára és környékére.
Közölték: a térségben a lakott területek közelében lövöldöznek a bevándorlók, akik felosztották egymás között a területet.
Felhívták a figyelmet arra, hogy akár terroristák is lehetnek a határt százfős csoportokban is támadó migránsok között és összesen háromezren is lehetnek a táborokban a határ túloldalán.