A kiváló egyetemi oktatóknak köszönhetően egyre sikeresebb a magyar felsőoktatás – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, magyar felsőoktatás napja alkalmából tartott díjátadón.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a díjakat átvevő kiváló oktatók hivatástudatának és szolgálatának köszönhető, hogy míg négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra 11-re nőtt a számuk, a tudományos teljesítmények száma 78 százalékkal emelkedett, a magyar szabadalmak, védjegyek száma pedig megnégyszereződött.
A megújult magyar felsőoktatásban egyre többen tanulnak, idén mintegy 107 ezer új hallgatót vettek fel – tette hozzá az államtitkár.
Hankó Balázs beszédében kérte a kitüntetettek támogatását és együttműködését annak érdekében, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme között legalább egy, a legjobb 100 európai között legalább három magyar felsőoktatási intézmény lehessen, valamint ahhoz, hogy Magyarország bekerülhessen Európa legjobb tíz és a világ legjobb 25 “innovátorországa” közé.
Az államtitkár úgy fogalmazott, fontosak a rangsorok, de ennél is fontosabb, hogy “a digitalizálódó világban emberek tudjunk maradni”, ennek kulcsa pedig a közösségért, a hivatásáért, a családjáért és a rábízottakért felelősséget vállalni kész fiatal.
A jövő egyetemén a hallgató már nem passzív, hanem közösséget teremt, a tanár pedig a tudását, tapasztalatát megosztó mentorként van jelen – emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, hogy ezáltal válhatnak a magyar egyetemek a “reménység laboratóriumává, kultúránk, értékeink őrzőivé, nemzetünk tudásgazdaságának szereplőivé”.
A rendezvényen átadtak 18 főiskolai tanári kinevezést, valamint két rektori megbízási okiratot. Öten vehettek át Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert- és Kármán Tódor-díjat, tízen pedig Trefort Ágoston- és Apáczai Csere János-díjat.