Portugália kész csatlakozni az ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken történő kiképzéséhez – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, miután megbeszéléseket folytatott Kijevben Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnökkel.

Az ukrán államfő arra emlékeztetett, hogy Portugália tagja annak a nemzetközi koalíciónak, amely harckocsikkal és légvédelmi eszközökkel segíti Ukrajnát.
„Ma Portugália megerősítette, hogy kész csatlakozni az ukrán pilóták és mérnökök F-16-os repülőgépeken történő kiképzéséhez. A védelmi együttműködés bővítésének lehetőségeit is megvitattuk, különös tekintettel páncélozott orvosi járművek és aknamentesítő felszerelések Ukrajnába szállítására” – fejtette ki.     Zelenszkij annak fontosságát is kiemelte, hogy Portugália csatlakozott az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról szóló G7-nyilatkozathoz. Köszönetet mondott, amiért Portugália támogatja Kijev béketervét, és másokkal együtt részt vesz Ukrajna csúcstalálkozóinak előkészítésében latin-amerikai, illetve afrikai országok vezetőivel.
Hozzátette: Kijev hatékony és rendszeres együttműködésre számít Lisszabonnal, és bízik abban, hogy Portugália is részt vesz majd az ukrajnai helyreállításban.