Catherine Colonna francia külügyminiszter ironikusan reagált csütörtökön Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának halálhírére.

A francia diplomácia vezetője szerint „a (Vlagyimir) Putyinhoz közelállók körében kiemelkedően magas a halálozási arány”. „Kockázatos tevékenység” – tette hozzá Colonna az AFP hírügynökségnek, de nem kívánt bővebben nyilatkozni.
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant az oroszországi Tver megyében. Az orosz hatóságok szerint a balesetet a gépen tartózkodó hét utas és három pilóta közül senki sem élte túl.
A francia külügyminisztérium hivatalosan azt közölte, hogy „nem áll módjában kommentálni a baleset körülményeit, amelyekről minden elmondható, csak az nem, hogy világosak”.
„Túl korai lenne még felmérni Prigozsin feltételezett halálának következményeit” – hangsúlyozta a tárca. „Ha ez a halálhír beigazolódik, az jelentős dolog lesz” – tette hozzá.
„A Wagner egy bűnszervezet, amely (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) piszkos munkáját végzi Ukrajnában és több afrikai országban, egy olyan milícia, amely rablásokból, fosztogatásokból és gyilkosságokból él. Prigozsin kézjegye a vér és a bűnözés” – vélte a francia külügyi tárca az AFP-nek.