A kormány számára a családpolitika nem egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb ügynek kell lennie – jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

Fülöp Attila a római katolikus egyház új, több mint 603 millió forintból felépítendő bölcsődéjének alapkőletételi ünnepségén sorskérdésnek nevezte a magyar nemzet szempontjából azt, hogy minden gyermek, akire egy család vágyhat, meg tudjon születni.
Ha a családokban nem születik meg a gyermek, akkor a nemzet sem fogja túlélni a következő időszakot – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva, a család és a hozzá kapcsolódó családpolitika fontosságát a nehéz gazdasági helyzet és a szomszédban zajló háború ellenére sem szabad szem elől téveszteni.
A bölcsődék létesítésével kapcsolatban kifejtette, 2010-hez képest csaknem duplaannyi, mintegy 61 500 bölcsődei férőhely van ma Magyarországon, és 1055 településen van ilyen intézmény, számuk háromszor annyi, mint tizenhárom évvel ezelőtt.
Mindehhez a magyar kormány a költségvetésből és uniós forrásból 200 milliárd forintot biztosított az elmúlt években, és biztosítani fogja a forrásokat a következő időszakban is annak érdekében, hogy minél több férőhely létesüljön – közölte Fülöp Attila.
A mátészalkai beruházásra utalva az államtitkár azt hangoztatta, a fejlesztés az építkezés mellett a közösség megtartó erejét erősíti, valamint hozzásegíti az itt élő családokat ahhoz, hogy helyben igénybe vehessenek egy szolgáltatást és nem kell emiatt másik településre költözniük.
Az eseményen Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a jövő generációba fektetett forrás és hit az, ami megtartja Magyarországot, ennek az alapjait pedig most és ehhez hasonló beruházásokkal kell letenni.
A tervek szerint a jövő nyárra elkészülő intézmény mellett több hasonló beruházás zajlik Mátészalkán, tervezés alatt van például a gólyakerti városrész nagy játszótere is, ami már régi vágya volt a helyieknek – mondta az eseményen Hanusi Péter, a szatmári kisváros Fidesz-KDNP-s polgármestere.
Az épülő bölcsőde alapkövét és az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök áldotta meg.
A több mint 603 millió forint értékű bölcsődei beruházáshoz 475 millió forintot a Széchenyi Plusz program pályázatán nyert el az egyházmegye, további 128 millió forintot pedig költségvetési forrásból biztosítottak a fejlesztéshez. A három csoportszobás római katolikus bölcsőde modern épületében 42 gyermek nevelését biztosítják.