Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén kedden arról beszélt, jó ma magyar egyetemistának lenni, hiszen az ország sikeres egyetemein a hallgatók versenyképes tudást, azzal pedig biztos jövőt kaphatnak.

Hankó Balázs köszöntőjében hangsúlyozta, a Miskolci Egyetem a világ legjobb öt százalékában van, azon harmincezer egyetem között, melyekben számtalan diák tanul. A magyar felsőoktatást tekintve céljaik közé tartozik, hogy 2030-ra legyen Magyarországnak olyan egyeteme, mely a világ száz legjobbja között van, emellett legyenek olyan egyetemek is, melyek térségi küldetése úgy teljesedik ki, mint ahogy ezt a mindennapokban a Miskolci Egyetem teszi – tette hozzá.
Az államtitkár kiemelte, „egyetem és innováció, egyetem és kreativitás kéz a kézben jár”, ezért úgy döntöttek, hogy a Neumann János Programmal Magyarországot 2030-ra a világ huszonöt, azaz Európa tíz legjobb innovátora közé emelik. Mindezt az egyetemekkel, a hallgatókkal és a tanárokkal együttműködésben.
Hankó Balázs közölte, az elmúlt években sikeresen alakították át, modernizálták és újították meg a magyar egyetemeket, mindemellett elindították a „szilárd alapokon nyugvó” Neumann János Programot is, ezzel Magyarország jövőképességét erősítve. A Miskolci Egyetem 2020-ban lépett a modellváltás útjára, melynek hívószavai: autonómia, versenyképesség, rugalmasság és kiszámíthatóság – mondta az államtitkár.
Hozzátette, az állam hátrébb lépett, hiszen – mint mondta -, a fenntartó kuratórium és egyetem az, mely meghatározza a jövő céljait, emellett az egyetem gazdálkodik saját ingatlanjaival, ingóságaival és önállóan alakítja saját gazdasági kapcsolatait.    A kiszámíthatóságot hangsúlyozva közölte, huszonöt éves keretmegállapodással és hatéves keretmegállapodási szerződéssel szerződtek úgy, „hogy az elhibázott szankciók miatti még súlyosabb háborús helyzetben is finanszírozzák az előre ígért kiszámítható módon a Miskolci Egyetemet és egyetemeinket”.
Hankó Balázs kiemelte, a Miskolci Egyetem mellett az ország másik tíz egyeteme is a világ legjobb öt százalékában van, két éve kilenc, négy éve pedig hét ilyen egyetem volt az országban. Az elmúlt években 21 százalékról 18,7 százalékra csökkent a diplomát nem megszerzők aránya, emellett 26 százalékkal nőtt a magyar egyetemek tudományos teljesítménye a legjobb nemzetközi lapokban – ismertette.
Hozzátette, az egyetemek által alakítható megújított felvételinek köszönhetően idén 27 százalékkal többen jelentkeztek az ország egyetemeire. A Miskolci Egyetemre idén 40 százalékkal több jelentkező volt, míg a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszögbe négyezerrel jelentkeztek többen a tavalyi évhez képest.
Nőtt a vidéki egyetemekre jelentkezők száma a budapesti intézményekhez képest, emellett 68 százalékkal nőtt a hátrányos helyzetű régiókból felvételiző diákok száma, emellett több mint 50 százalékkal növekedett a munka mellett diplomát szerezni kívánók aránya is – közölte az államtitkár.
Hankó Balázs kiemelte, a sikeres magyar felsőoktatás és az autonóm, versenyképes, kiszámítható működés ellenére Brüsszelben nemet mondanak a magyar oktatókra, kutatókra és diákokra, akkor, amikor diszkriminatív alapon próbálják meg Magyarországot a neki járó forrásokból kizárni.
Hangsúlyozta, a kormány számára fontosak a magyar diákok és kutatók, ezért biztosítanak minden olyan forrást, amely a magyar kutatók további európai együttműködését jelenti, ehhez egy ötmilliárd forintos keretet is nyitottak. Hozzátette, Erasmus lesz jövő június 30-ig és az azt követő időszakban is, mert az erre rendelkezésre álló keretek biztosítottak.
Hankó Balázs kiemelte, kutatási és innovációs céljaik kiemelkedőek, a megújítás fókuszában pedig három kiemelt terület szerepel: az egészséges élet, a digitalizáció és az energiamegújítás, valamint az ezt segítő magyar agrárium felemelkedése.
Hozzátette, a Miskolci Egyetem a Debreceni Egyetemmel közösen ad majd helyet az Európai Egyetemi Játékoknak, melynek sikeres megrendezéséhez a magyar kormány biztosította azt a 20,6 milliárd forintot, mely az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges.
A Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén az Egészségtudományi Kar 165, míg az Állam- és Jogtudományi Kar 220 hallgatója vehette át oklevelét.