A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) új iparstratégián dolgoznak,  amely több kiemelt ágazatot is érint, a munkában részt vesznek a technológiai koalíciók is – hangsúlyozta Fábián Gergely, a tárca iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtökön a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. rendezvényén, a technológiai koalíciók összevont plenáris ülésén, Budapesten.

Elmondta, a stratégia kidolgozása során a többi között feltérképezik a nemzetközi jó gyakorlatokat, kikérik az ipari vállalatok véleményét, a tapasztalatokat leszűrve ezekre is építkeznek a munkában.
Az államtitkár egyebek közt jelezte, hogy a tervek szerint lesznek majd ipar 4.0 fejlesztési támogatások, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) technolóigai váltását segítő támogatások, valamint terveznek ipari célú 5G projekteket is.
Fábián Gergely a készülő stratégiáról szólva kitért a tanulógyárak kérdésére, ahol a vállalkozások gyakorlatban ismerhetik meg a legújabb technológiákat, és tanulmányozhatják, hogyan lehet mindezt a termelésbe, saját üzleti modelljükbe beépíteni.
Az államtitkár szólt arról is, a technológiai koalíciók azért jöttek létre, hogy előmozdítsák a magyar iparstratégiai fejlesztéseket, kiemelt figyelmet fordítsanak az egyes technológiák ökoszisztémájának létrejöttére és kommunikációs csatornát biztosítsanak számukra.
Véleménye szerint a megalakult négy technológiai koalícióban  –  Magyarországi 5G Koalíció, Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció,  Blockchain Koalíció és Magyarországi Drón Koalíció – jelentős tudásbázis van.
Fábián Gergely felidézte, hogy elindultak Magyarországon az európai innovációs digitális központok különböző területeken, részben európai uniós finanszírozásban és költségvetési forrásból. A központok számtalan partnerrel működnek együtt, és elvárás velük szemben, hogy szerves részei legyenek vállalkozások fejlesztésének.
Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettese szólt arról, hogy Magyarországon a hírközlés területén teljes piacnyitás történt a műszaki és technológiai fejlődés eredményeként.
Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgató elmondta, hogy stratégiai megállapodást kötöttek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézményével, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-val, és ezen keresztül a technológiai koalíciókat is segítik.