A nemzetközi donoroktól 5,6 milliárd euró gyűlt össze Szíria támogatására az ország és a régió jövőjéről tartott hetedik brüsszeli adományozói konferencián, mintegy 800 millió euróval több, mint a tavalyi eseményen – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos csütörtökön a konferenciát lezáró beszédében.

Az összegből 4,6 milliárd eurót idén, a fennmaradó további egymilliárdot pedig jövő évben mozgósítják a közel keleti ország számára azzal a céllal, hogy a szír lakosságot és a szír menekülteket befogadó szomszédos államokat támogassák.
Lenarcic elmondta, hogy az EU a teljes összegből 3,8 milliárd eurót fog vállalni, ebből 2,1 milliárdot a bizottság, további 1,7 milliárdot az uniós tagállamok. Hozzátette: a nemzetközi pénzügyi intézmények 4 milliárd eurónyi kölcsönt ígértek.
Magyarország részéről Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára vett rész az eseményen, aki elmondta, hogy a magyar kormány 4,6 millió euróval (mintegy 1,75 milliárd forint) segíti a szükséget szenvedő szíriai lakosságot és az elmenekülni kényszerült szíriaiakat a szomszédos országokban befogadó közösségeket.