Az Európai Unió migrációs politikájának reformja kizárja a migránsok kötelező kvóták szerinti befogadását az egyes tagországok által, és Csehország számára kedvező – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön délután a parlamenti alsóházban.

Fiala, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) ellenzéki mozgalom képviselőházi frakcióvezetőjének, Radim Fialának az interpellációjára válaszolt. Radim Fiala azt állította, hogy a kormány az európai uniós migrációs reformcsomag jóváhagyásával „elárulta a cseh nemzeti érdekeket”.
A belügyminiszterek megállapodása a migrációs politika reformjáról a kormányfő szerint értelmes és összhangban van Csehország hosszútávú érdekeivel. „Nem lesznek semmiféle kvóták, ez a megállapodás kizárja a kötelező kvótákat” – szögezte le Fiala. Kijelentette: a belügyminiszteri megállapodás megerősíti a EU külső határainak védelmét, és felgyorsítja az illegális migránsok kitoloncolásának folyamatát.
„Öntől eltérően én nem Lengyelország vagy Magyarország érdekeit védem” – vetette az ellenzéki frakcióvezető szemére a cseh kormányfő. Az SPD ismételten azt javasolta a kormánynak, hogy kövesse a lengyelek és a magyarok példáját, és utasítsa el az EU migrációs reformcsomagját.
Petr Fiala szerint az EU migrációs politikájának reformjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik. A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a reformcsomag végső formáját az Európai Parlament fogja jóváhagyni, ami tekintettel a testület összetételére, nem ígérkezik egyszerűnek.