Bár a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések – azon belül az akkumulátorok – gyártása esetében folyamatos növekedés látható – jelentette ki Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdai közleményében.

Felidézte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest – minden bizonnyal elérve mélypontját – 8,3 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene, ami az előző hónaphoz mérten 2,5 százalékos visszaesést jelent.
Az államtitkár hozzátette, ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak.
Hangsúlyozta továbbá: a kormány mindent megtesz a munkahelyek védelme, a recesszió kivédése és a szankciós infláció letörése érdekében. Ezt a célt szolgálják a kormány gazdaságfejlesztési programjai (így például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram) amelyek több mint 3100 milliárd forintnyi likviditást biztosítanak a vállalkozások számára és a kamatstoppal együtt 2 százalékponttal növelik a gazdasági növekedést (GDP).
Fábián Gergely a közleményben leszögezte, hogy a kormány az ipar versenyképességének és teljesítményének növelése érdekében aktívan egyeztet a magyarországi ipar meghatározó vállalkozásaival és érdekképviseleteivel, és erre alapozva kialakítja az ország új iparstratégiáját és egy, a logisztikai ágazatot segítő versenyképességi csomagot.