Az Európai Uniót komoly aggodalommal tölti el a kedden végrehajtott izraeli légitámadásokat követően kialakult helyzet Gázában – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője kedden.

Arra reagált, hogy Izrael kedden újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, és palesztin illetékesek közlése szerint a támadásokban meghalt az Iszlám Dzsihád szélsőséges fegyveres szervezet három vezetője és legkevesebb hat civil, köztük gyerekek is.
Közleményében az uniós külügyi szolgálat szóvivője hangsúlyozta: az EU sajnálatát fejezi ki a polgári áldozatok, köztük a gyermekek halála miatt, és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólít fel. A polgári életeket minden körülmények között meg kell védeni.
“Minden felet arra ösztönzünk, hogy tanúsítson önmérsékletet, segítse a nyugalom helyreállását, és az akabai, valamint a sarm-es-sejk-i nyilatkozatban foglalt kötelezettségvállalásokkal összhangban törekedjen a politikai horizont és a regionális stabilitás megteremtésére” – tette hozzá közleményében a szóvivő.