Ukrajna erkölcstelen és barátságtalan lépésnek tartja Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek részvételét a második világháborút lezáró győzelem napja alkalmából Moszkvában rendezett katonai díszszemlén – közölte az ukrán külügyminisztérium keddi közleményében.

A tárca emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök – akit háborús bűnök elkövetése miatt köröz a nemzetközi igazságszolgáltatás -, a rendezvényen indokolni próbálta ukrán emberek meggyilkolását, ukrán városok és falvak lerombolását, ukrán gyerekek elhurcolását, és a megszállt ukrán területek lakóinak elnyomását. A felvonulás előtti éjszakán pedig Oroszország 25 cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, köztük 15-öt a fővárosra, Kijevre, „hogy még több halált és pusztítást okozzon Ukrajna területén” – emelte ki a minisztérium.
A tárca hozzáfűzte, hogy a moszkvai találkozó résztvevőinek eközben a díszszemlén bemutatták azokat az orosz katonai felszereléseket, amelyek immár tizedik éve vesznek részt Oroszország indokolatlan, agresszív háborújában Ukrajna ellen.
„Erkölcstelen és barátságtalan lépésnek tartjuk e külföldi államok vezetőinek részvételét egy nyilvános rendezvényen egy háborús bűnös mellett, aki a második világháború óta nem látott mértékű európai háború kirobbantásával kérkedik. Ez a túléléséért és szabadságáért küzdő ukrán nép megvetésének megnyilvánulása. Közép-Ázsia és a Kaukázus népei felbecsülhetetlen mértékben járultak hozzá a nácizmus felett aratott, 78 évvel ezelőtti győzelemhez. Nem érdemlik meg azt a sorsot, hogy a Kreml felhasználja részvételüket olyasmiben, amelynek semmi köze a nácizmus legyőzőinek hőstettéhez” – fogalmazott nyilatkozatában az ukrán külügyminisztérium.