Hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapest Renminbi Kezdeményezés Konferenciáját – közölte az MNB az MTI-vel csütörtökön.

A rendezvény témája volt a renminbi-finanszírozás, Budapest kelet-közép-európai régióban betöltött pénzügyi központ szerepe, illetve a jegybankok zöld, fenntartható pénzügyi tevékenysége.
Közleményében az MNB emlékeztetett arra, hogy 2015 márciusában indította el a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy tovább erősítse a kínai jegybankkal (People’s Bank of China, PBoC) kialakított partnerséget, illetve támogassa a kínai valuta, a renminbi (RMB) nemzetközivé tételének fontosságáról és hatásáról szóló párbeszédet.
A tájékoztatás szerint a megnyitón Patai Mihály, az MNB alelnöke, Jang Csao (Yang Chao), a budapesti kínai nagykövetség első beosztottja és ideiglenes ügyvivője, Hszü Csen (Xu Chen), a Bank of China európai elnöke, valamint Csang Csüng (Zhang Jun), a Fudan Egyetem dékánja osztotta meg gondolatait.
Patai Mihály beszédében hangsúlyozta az MNB elhivatottságát az RMB nemzetköziesítését illetően, amelyhez mind a kínai jegybankkal való szoros partnersége, mind a Magyarországon jelenlévő, egyre növekedő kínai pénzintézetekkel való jó kapcsolat is hozzájárul.
A felszólalók egyetértettek abban, hogy a pénzügyi együttműködés az egyik katalizátora a Kína és Kelet-Közép-Európa közötti kapcsolatoknak, többek között a Kína által meghirdetett Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés keretében – olvasható az MNB közleményében.
A rendezvény első panelbeszélgetésén a Magyarországon jelen lévő Bank of China, China Construction Bank és a China Development Bank, illetve a magyar pénzügyi piac iránt érdeklődő ICBC képviselői vitatták meg a renminbi finanszírozás lehetőségeit és Budapest szerepét a kelet-közép-európai régióban.
Li Kö-hszin (Li Kexin) a Bank of China magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója a bank regionális feladatairól, az üzleti környezetről, illetve a régióban megvalósuló infrastrukturális befektetések hatásairól beszélt az RMB nemzetköziesítését illetően.
A rendezvény délutáni paneljában a zöld fenntartható átmenettel kapcsolatos jegybanki feladatokat és kihívásokat vitatta Csang Pej (Zhang Bei), a kínai jegybank kutatásokért felelős főigazgató-helyettese, Alain Naef, a francia jegybank közgazdásza, illetve Ving Thye Vo (Wing Thye Woo), a California Egyetem professzora.
Banai Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank zöld mandátumáról beszélt, valamint bemutatta a jegybank zöld monetáris politikai eszköztárát és stratégiáját.
A közlemény hangsúlyozza: a jegybank Renminbi Programjának célja a kínai valuta növekvő nemzetközi súlyának kihasználása, Budapest regionális szerepének növelése a kínai-közép-európai gazdasági kapcsolatokban, valamint a kínai-magyar külgazdasági kapcsolatok erősítése. Az MNB által indított program támogatja a magyarországi befektetési és finanszírozási források diverzifikálását, valamint serkenti a határon átnyúló gazdasági tevékenység növekedését.