Az Európai Bizottság jogszabályt javasol az európai védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére, annak érdekében, hogy az uniós készleteket gyorsabban lehessen feltölteni és a muníciót Ukrajnába szállítani – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A testület 500 millió eurót bocsát rendelkezésre a termelés fokozására. A bizottság szerint a jogszabály, amennyiben életbe lép, erősíteni fogja az uniós védelmi ipar reagálóképességét, valamint lőszer-ellátást Európában. „E hadiipari termékek megfelelő mennyiségben és időben történő rendelkezésre bocsátása kritikus fontosságú az európai biztonság és az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések szempontjából” – hangsúlyozta közleményében a bizottság.
Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a lőszergyártás felgyorsítása része annak a háromdimenziós uniós tervnek, amely Ukrajna munícióval való támogatását segíti elő.
„A tagállamok további lőszert szállítanak a meglévő készleteikből, az Európai Békefenntartási Eszköz 1 milliárd eurós támogatásának segítségével, majd közösen még többet szereznek be Ukrajna számára. A szerdai jogszabályjavaslat pedig a lőszergyártási kapacitások megnövekedését teszi majd lehetővé” – jelentette ki.
Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a jogszabályjavaslat az uniós tagállamok egy hónapon belül elfogadják, hogy az uniós ipar minél előbb megkezdhesse a lőszertermelés fokozását.