A török Akkuyu Atomerőmű építésén szerzett tapasztalatok fontosak a Paks II. beruházás számára, hiszen Magyarországon is hasonló technológiával működő blokkok létesülnek – mondta magyar újságíróknak Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a török erőműbe érkező első üzemanyagszállítmány érkezése alkalmából a helyszínen tartott rendezvényen.

Kiemelte, érdemes megfigyelni, hogy az építkezésen milyen problémák adódhatnak, hogyan kell megszervezni a logisztikát, a környezeti infrastruktúra kialakítását a zökkenőmentes építkezéshez.
A Paks II. Atomerőművet majdan üzemeltető szakemberekre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, amikor szükség lesz rájuk,  rendelkezésre fognak állni, hiszen a képzésük be van építve projektbe. Az új blokkok szakembereit képző instruktorok oktatása már elkezdődött – tette hozzá.
Megjegyezte: a projekt egyes fázisaiban eltérő munkaerő igény jelentkezik, a csúcsidőben számuk elérheti a tízezret is.
A Paks II. projekt jelen szakaszában a területelőkészítés zajlik, még tart a tervezési és engedélyeztetési folyamat is. Folyamatban van a résfalazási munkálatok előkészítése, ami kiemelten fontos része a beruházásnak – ismertette Jákli Gergely.
Elmondta azt is, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankciók alól jelenleg a nukleáris projektek mentességet élveznek, de ha változnak a feltételek, azokat be kell építeni a gondolkozásba, a folyamatok tervezésébe, hogy tovább lehessen vinni az atomerőmű építését.
A nukleáris szakma a biztonság miatt szabályozott eljárásrendeken, biztonsági elemzésen, különböző forgatókönyveken alapul, a szankciók kapcsán minden lehetséges esetre fel kell készülni, de jelenleg ez most nem időszerű – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.