Oroszország és az orosz ortodox egyház szembeszáll a globális új pogánysággal – jelentette ki Kirill orosz pátriárka a vasárnapra virradó éjjel a moszkvai a Megváltó Krisztus székesegyházban bemutatott húsvéti liturgiát követő beszédében.

„Ma globális léptékben alakul ki egy új pogányság, amely emberi származékok imádatán alapul – a haladás, a tudomány, a technológia imádatán. Nem az egyik, a másik és a harmadik dolog tiszteletéről beszélek, hanem az istenítésükről (…) Mi legyen az Orosz Ortodox Egyház válasza, és Oroszország válasza? Az, amit már most is adunk: nem értünk egyet az emberi civilizációnak ezzel az irányával!” – mondta a pátriárka.
Hozzátette, hogy Oroszországnak minden joga megvan az egyet nem értéshez, mert, mint mondta, „abban az országban éltünk, amely a történelemben elsőként deklarálta, hogy az ateizmus az ideológiája… és tudjuk, mi lett a vége”.
Putyin elnök az orosz lakossághoz intézett húsvéti üzenetében méltatta az orosz ortodox egyháznak és más keresztény felekezeteknek a történelmi és kulturális örökség megőrzése, a kulcsfontosságú társadalmi problémák megoldása, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, a vallások és nemzetek közötti kapcsolatok harmonizálása érdekében tett erőfeszítéseit.
„Az egyház mindig is együtt élt a néppel, osztozott vele örömben-nehézségben. És ma, a súlyos kihívások körülményei között aktívan részt vesz az irgalmasság és a szeretet ügyeiben, segít az embereknek abban, hogy szilárd lelki alapokra találjanak” – írta Putyin.