Ellátási deficitbe fordíthatja a nyersolajpiacot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportjának váratlan kínálatszűkítő döntése – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy az OPEC+ hétvégi döntése alapján májustól 2023 végéig csaknem 1,2 millió hordóval csökken a csoport napi kitermelése.
A döntés meglepte a piacot, és ennek hatására a Brent globális alaptípus hordója 85 dollár környékére drágult.
Március második felében a Brent árfolyama még 80 dollár alatti szinteken járt az orosz olajexportot érintő szankciók ellenére is, mivel Oroszország a nyersolaj- és olajtermék-export jelentős részét Európából más térségekbe, főleg Ázsiába irányította át, a büntetőintézkedések így nem távolítottak el jelentősebb mennyiségű olajat a piacról – áll a Fitch Ratings elemzésében.
A hitelminősítő szerint az idei első negyedévben a piac mérsékelt többletben járt, miután az iparilag fejlett gazdaságok OECD-csoportjának kereskedelmi olajkészletei januárban 32 millió tonnával, februárban további 10 millió tonnával emelkedtek.
A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor az OPEC+ termeléscsökkentési döntése növeli annak a valószínűségét, hogy a piac az idei év második felében deficitessé válik, mivel amerikai iparági előrejelzések a globális napi kereslet kétmillió hordós növekedésével számolnak. Ennek a növekedésnek hozzávetőleg a felét a prognózisok szerint a koronavírus-sokk után újranyíló kínai gazdaság adja – áll a hitelminősítő szektorelemzésében.
A Fitch szakértői szerint a kereslet emelkedését csak részben fedezi majd a magasabb észak- és dél-amerikai kitermelés, amely napi 1,7 millió hordó pluszmennyiséget adhat hozzá a globális kínálathoz.
A közel-keleti olajtermelő országokban a kihasználatlan napi kitermelési többletkapacitás az idei első negyedévben napi 3,25 millió hordó volt, az OPEC+ kínálatszűkítő döntése nyomán azonban megközelítheti a 4,5 millió hordót – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.
A hitelminősítő mindezt egybevetve azzal számol, hogy a Brent hordójának átlagára 85 dollár lesz az idei év egészében, utána csökkenésnek indul, bár a cég szerint az OPEC+ termelésszűkítő döntése rövid távon növeli az árfolyam-előrejelzésekre ható, felfelé mutató kockázatokat.