Mark Rutte holland miniszterelnök együttérzését fejezte ki, és szörnyű balesetnek nevezte a kedd hajnalban Voorschotennél történt vonatbalesetet, amelyben egy ember meghalt és legalább harmincan megsérültek.

A legkevesebb ötven embert szállító személyvonat tehervonatnak ütközött és kisiklott, majd lángba borult. A baleset a Hága és Amszterdam között fekvő Voorschoten közelében történt hajnali 3 óra 25 perckor, pontos oka egyelőre nem ismert.
Mark Rutte a Twitteren közzétett üzenetében sok erőt kívánt az érintetteknek és hozzátartozóiknak.
John Voppen, a ProRail holland pályaüzemeltető cég vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva azt mondta: “fekete nap ez a holland vasút számára”. Megerősítette: a vasúttárság ki fogja vizsgálni a történteket. A vezérigazgató szóvivője útján azt közölte: a ProRail Voorschotenben az éjszaka folyamán munkálatokat végzett. A síneken végzett munka miatt négy vágányból kettőt lezártak.
Mind a holland miniszterelnök, mind a ProRail vezérigazgatója támogatásáról biztosította az érintetteket és szeretteiket.
Vilmos Sándor holland király és Máxima királynő rövid nyilatkozatot adott ki kedd délelőtt. A Twitteren is közzétett üzenetükben azt írták: “gondolataink a voorschoteni vonatbaleset áldozataival és családjaikkal vannak. Mélyen együttérzünk azokkal, akik most félelemben és bizonytalanságban vannak.”
Nadine Stemerdink, Voorschoten polgármestere hihetetlenül tragikus balesetnek nevezte a történteket, és azt mondta, együttérez az érintettekkel és hozzátartozóikkal.
A The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál azt írta, a baleset sérültjei közül tizenkilencet az utrechti kórház sürgősségi osztályára szállítottak, további 20 ember számára a helyszínen biztosítottak ellátást. Két súlyos sérültet a leideni kórházba vittek – közölték.
A holland vasúttársaság (NS) a Twitteren azt írta, hogy a baleset miatt a Leiden és Hága egyes részei közötti járatok nem közlekednek.
Wouter Koolmees, az NS igazgatója közölte: az esetet alaposan kivizsgálják. “Mint mindenki másnak, nekem is sok kérdésem van, és pontosan tudni akarjuk, mi történt” – tette hozzá.
A hírportál koraesti beszámolója szerint a holland vasúttársaság friss közleményében azt írta: legalább április 11-ig nem közlekednek vonatok Leiden és Hága között, illetve mindaddig, amíg a nyomozók be nem fejezik a történek felderítését, a vasúttársaság pedig el nem végzi a pálya javítását. A vonatok helyett pótlóbuszok viszik az utasokat a két város közötti útvonalon.
Közölték továbbá: megkezdődött a tehervonat által szállított és a baleset során kiömlött mész eltakarítása, de a személyvonat négy kisiklott vagonja a helyén marad, amíg a rendőrség, valamint a közlekedési minisztérium ellenőrei és az ügyészség munkatársai folytatják a nyomozást.
A beszámoló szerint Wouter Koolmees köszönetet mondott a helyi lakosoknak, akik a baleset után menedéket és segítséget nyújtottak a baleset sérültjeinek.
John Voppen megerősítette: egy építőipari vállalat végez karbantartási munkát a lezárt vasúti pályákon. A balesetben szerepet játszott darut ezeken a síneken használták. A megkezdett vizsgálat arra összpontosít, hogy a daru hogyan került a használatban maradt vonalra – tette hozzá. Közölte továbbá: a balesetben az építőipari cég egyik munkása vesztette életét.
A napilap közölte továbbá: a három sérültet továbbra is intenzív osztályon ápolnak. Sérüléseik rendkívül súlyosak, mindhármukat megoperálták, állapotuk stabil – tették hozzá.