Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Soltész Miklós a Jelen/Lét nyitóadása előtt, amelyet a Kassai Állami Színház az 1950-es évek kommunista Csehszlovákiájában zajló legnagyobb koholt politikai perben igazságtalanul kivégzett Milada Horáková életéről állított színpadra, köszönetet mondott a társulatnak, amiért a darabot Esterházy János csehszlovákiai magyar mártír politikus emlékének ajánlják.
Ez mutatja, hogy magyarok és szlovákok “minden szempontból egymáshoz vannak kötve” és barátságban tudtak élni az elmúlt évszázadokban – mondta, hozzáfűzve: “most is barátságban kell élni egymással”.
Felidézte, Milada Horáková és Esterházy János mindkét diktatúra – a náci és a kommunista – áldozatává vált. Az államtitkár úgy folytatta: az ebben a térségben élő népek nemzetek ezt értik, ugyanakkor Brüsszelben vagy Stockholmban furcsán néznének erre, mert “nem értik ezt a világot”.
Soltész Miklós szólt arról is, hogy napjainkban a nagyhatalmak “a fejünk fölött akarnak dönteni, a békességünket, a nyugalmunkat, a népek közötti együttműködést próbálják megtörni és összezúzni”. Egyúttal hitet tett amellett, hogy a térség népeinek közvetíteni kell a világ felé, hogy összetartoznak, mivel “a törekvésünk ugyanaz, a feladatunk ugyanaz”.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: “mindnyájunknak dolga van azzal, hogy Magyarországon a nemzetiségek jól érezzék magukat”.
“Minden nemzetiség Magyarországon lehetőség, hogy hidakat építsünk a környező országok nemzetei, kultúrái felé” – hangoztatta a kulturális hasonlóságokat sorolva és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva Vidnyánszky Attila.
A Jelen/Lét Fesztivál a Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával valósul meg.