A ragaszkodás a szabad, független Magyarországhoz, a magyar nemzethez köt össze bennünket, magyarokat, generációról generációra, több mint ezer esztendeje – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán kedden az Országházban.

Emlékeztetett: a magyarokat a történelem arra tanította meg, hogy soha nem téveszthetik szem elől a haza érdekeit. A világot, az életet csak mi láthatjuk sajátosan magyar szemmel – mutatott rá.
„Mi, magyarok, építsünk arra, ami ezer éve megtart bennünket: a keresztény hitre, nemzetünk szeretetére, ezek képesek változó korokban, bajban és győzelemben is kijelölni a magyarok útját” – szögezte le, hozzátéve: a múltunk nem múzeum, a jelenünk nem egy előzmények és következmények nélküli pillanat. Büszkeségünk mélyre nyúló gyökereinkre, kiművelt emberfőinkre nem öncélú magamutogatás, hanem a magyar jövő alapja és záloga.
Novák Katalin kiemelte: olyan időket élünk, amikor a személyes, a családi és nemzeti önazonosság együttes megőrzése és megújítása, az időtálló értékek néven nevezése és megtartása jelenthetik nemcsak a mentőövet a körülöttünk tomboló viharok közepette, hanem ezek a gyarapodás zálogai is.
A díjazottakat méltatva kiemelte: tudományos eredményeik, művészi alkotásaik, közéleti szolgálatuk mögött ott munkál a hazájuk iránt érzett hűséges szeretet. „Büszkén tekintünk Önökre és hálásak vagyunk azért, hogy szakmai rangot, hírnevet szereztek nemcsak maguknak, családjaiknak, de nekünk, az egész magyar nemzetnek”.
Novák Katalin emlékeztetett a díjazottakat útjukra indító szülőkre, a támogató és sokat tűrő társakra, a megértő gyerekekre. Kiemelte: a család gyerekeink első iskolája, a legelső műhely, amely új géniuszokat indít majd el a világ meghódítására.     A köztársasági elnök kéréssel fordult a díjazottakhoz, hogy tekintélyüket és lehetőségeiket használják a magyar jövő érdekében, figyeljenek az utánunk jövő generáció, a gyermekeink lelki növekedésére is, és szolgáljanak nekik is azzal, amit létrehoznak.
„Hogy ma is, holnap is megszülethessenek nálunk azok a nagy magyar teljesítmények, melyekkel Széchenyi, Petőfi, Jókai, a magyar tudósok és kultúrateremtők örökségét adjuk tovább és újítjuk meg” – hangsúlyozta.
Novák Katalin szólt arról a hazaszeretetről, amelyen a Petőfi születése óta eltelt kétszáz év mit sem változtatott. Mint mondta, a magyarokat ez a ragaszkodás a szabad, független Magyarországhoz, a magyar nemzethez köti össze több mint ezer esztendeje.
Emlékeztetett: a magyarokat a történelem arra tanította meg, hogy soha nem téveszthetik szem elől a haza érdekeit. A világot, az életet csak mi láthatjuk sajátosan magyar szemmel – mutatott rá, hozzátéve: még szövetségeseinktől is hiába remélnénk, hogy a magyar érdekért küzdjenek meg. Amit viszont mindenkitől elvárhatunk, és el is várunk, hogy öncélúan ne sértsük egymás érdekeit, a ha képesek vagyunk közösen szólni és cselekedni, azt tegyük meg – hangsúlyozta Novák Katalin, kiemelve: ez a nemzetek közötti jó együttműködés és a jó szövetség alapja, háborúban és békeidőben egyaránt.