A Donyeck megyében található Bahmutban az ottani heves harcok ellenére maradt néhány ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek – közölte kedden egy tévéműsorban Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter.

Szavai szerint kevesebb mint négyezren maradtak, köztük legalább 38 gyerek. Megjegyezte, hogy a teljes körű orosz invázió tavaly februári kezdete előtt több mint 70 ezer ember élt a városban, köztük 12 ezer gyerek. A lakosok 95 százalékát mostanra evakuálták – tette hozzá.
Verescsuk hangsúlyozta, hogy jelenleg nagyon nehéz elérni a várost a heves tüzérségi támadások miatt. “Ráadásul azok, akik maradtak, pincékben húzzák meg magukat, de nem jelzik tartózkodási helyüket, ami alapján meg lehetne találni őket” – magyarázta, hozzátéve, hogy továbbra is próbálják evakuálni a városban maradt civileket.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy február elején még körülbelül kétszáz gyerek volt Bahmutban.
Keddi ülésén az ukrán kormány elrendelte a gyermekek kötelező kimenekítését Bahmutból, ami az egyik szülő, az őket helyettesítő személy vagy más törvényes képviselő kíséretében történik. A szülők vagy gyámok nem tagadhatják meg a gyermek evakuálását. “Az állam kötelessége a gyermek életének és egészségének védelme. A mai döntésnek arra kell ösztönöznie a szülőket, hogy felelősségteljesen álljanak gyermekeik evakuálásához. Ha a felnőttek nem tudnak gondoskodni a gyermek biztonságáról, akkor ezt az államnak kell megtennie” – fejtette ki a rendeletet kommentálva Irina Verescsuk.
Az ukrán ombudsmani hivatal közölte, hogy jelenleg 356 gyermeket tekintenek eltűntnek Ukrajnában. A háború kezdete óta 16 224 gyereket hurcoltak el az oroszok, közülük 308-at sikerült visszahozni. Ezenfelül 10 230 eltűnt gyereket megtaláltak. A hivatal adatai szerint a fegyveres konfliktus következtében 464 gyermek halt meg, további 931 pedig megsebesült.