Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője abszurdnak nevezte, hogy a fehérorosz bíróság hétfőn, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés és hazaárulás vádjával sokéves börtönbüntetésre ítélte Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és a fehérorosz ellenzék más vezetőit.

A fehérorosz bíróság Cihanouszkaja mellett az ellenzék több vezető tagja közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélte.
Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió elítéli az ítéleteket, melyek – szavai szerint – a hazaárulás, a szélsőségesség, az összeesküvés és a gyűlöletkeltés koholt vádjaira épültek.
Kijelentette: az ítéletek újabb sajnálatos példái annak, ahogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök visszaél az igazságszolgáltatással. Az EU továbbra is támogatni fogja mindazokat, akik bátran kiállnak a független és demokratikus Fehéroroszország mellett, és kész válaszlépéseket tenni a lakosság jogainak nem szűnő csorbítására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
A 2020-as fehérorosz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát. Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit.
A fehérorosz hatóságok azzal vádolják Cihanouszkaját és társait, hogy alkotmányellenes úton próbálták megragadni a hatalmat. Lukasenka elnök úgy látja, hogy a Nyugat igyekszik destabilizálni a rendszerét, és kilátásba helyezte, hogy keményen elfojt minden újabb kísérletet hatalmától való megfosztására.