A cseh választók becsapásának minősítette Milos Zeman államfő a képviselőház szombati döntését a nyugdíjtörvény módosításáról, amely szerint nagy infláció esetén jóval kisebb mértékben növekednek a jövőben a nyugdíjak, mint eddig.

„Ez a választók becsapása” – jelentette ki a tisztségéből szerdán távozó cseh elnök a CNN Prima News cseh kereskedelmi tévének vasárnap adott interjújában.
Az eddig hatályos szabályok szerint a tavalyi kétszámjegyű infláció következtében júniusban átlagosan 1770 koronával (29 205 forint) kellett volna megemelni a nyugdíjakat. A mostani törvénymódosítás után azonban az átlagos nyugdíjemelés csak 760 korona (12 540 forint) lesz.
Milos Zeman ismét elmondta korábbi véleményét, miszerint a „nyugdíjasokon takarékoskodó állam nem jó állam”. Úgy véli, hogy a nyugdíjtörvény módosítása jogi szempontból is támadható. Leszögezte: „értelmetlen”, hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban vitte keresztül a törvénymódosítást. „Ez olyan jogi hiba, amely miatt a törvénymódosítást valószínűleg el fogja utasítani az alkotmánybíróság” – jelentette ki az államfő a televízióban.
Az ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalmak már jelezték, hogy az ügyben beadvánnyal fordulnak az alkotmánybírósághoz.
A távozó cseh elnök azt mondta, hogy a nyugdíjtörvény módosítása ügyében alapvetően egyetért az ellenzékkel.
Az alsóház által szombaton elfogadott törvénymódosítás most a szenátus elé kerül, ahol a kormányoldalnak szintén jelentős többsége van, majd még az államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. Petr Pavel megválasztott államfő bejelentette, hogy álláspontját jövő pénteken, hivatalba való beiktatása után hozza nyilvánosságra.