A kémelhárítási tevékenység és az ukrán szabotázscsoportok elleni küzdelem fokozására szólította fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) Vlagyimir Putyin a szakszolgálat kollégiumának keddi, moszkvai tanácskozásán.

Putyin szerint a terrorfenyegetettség oroszországi megnövekedése összefügg Ukrajna és a nyugati országok fellépésével, amelyek „régi barátaikat” használják e célra. Az FSZB feladataként nevezte meg a diverzánscsoportok, a fegyverek, és a lőszer határon át történő bejuttatásának megakadályozását, a hadsereg támogatását a „különleges hadművelet” során, valamint a biztonsági szervek felállításának támogatását az Ukrajnától elcsatolt területeken.
Hangsúlyozta, hogy elejét kell venni azok tevékenységének, akik megpróbálják megosztani az orosz társadalmat, „fegyverként használva a szeparatizmust, a nacionalizmust, a neonácizmust és az idegengyűlöletet”.
„Jelenleg a legaktívabb kísérletek történnek arra, hogy ezt a söpredéket aktivizálják országunkban” – mondta.
Putyin arra is utasította az FSZB-t, hogy szigorúbban ellenőrizze az államvédelmi megrendelések teljesítését, és az ukrajnai katonai műveletekben részt vevő csapatok ellátását. Utasította a szolgálatot, hogy haladéktalanul avatkozzon be az e célokra elkülönített költségvetési források jogellenes felhasználása estén.
Fontosnak nevezte, hogy az FSZB visszaszorítsa az internet és a közösségi média felhasználását a fiatalok szélsőséges tevékenységekbe való bevonására, és fellépjen azok ellen, akik ezeket az eszközöket a terrorizmus népszerűsítésére és toborzásra használják fel.