Két együttműködési megállapodás született Bahreinben a Mol és két bahreini vállalat között, az egyik a szénhidrogén-termelés hatékonyságának növelésére, a másik technológiai megoldásokra vonatkozik – mondta el Steiner Attila energiapolitikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, a Novák Katalin köztársasági elnökkel Bahreinbe látogató delegáció tagja a helyszínen csütörtökön a közmédiának.

Magyarországon is léteznek olyan technológiák, amelyek a bahreini fél számára érdekesek lehetnek, például az, hogy miként lehet a már kimerülőben lévő földgázmezőből, olajmezőből több szénhidrogént kibányászni. Ebben a megállapodásban a Mol adhat át tudást a bahreini félnek, a technológiai megállapodás alapján pedig azt mutathatja be a magyar társaság, hogy az útépítésnél milyen anyagok, adalékok használatával lehet a tartósságot növelni, a közlekedést halkabbá  tenni – ismertette az államtitkár.
Steiner Attila kiemelte: a közel-keleti országok nagy tapasztalattal rendelkeznek a szénhidrogének kitermelésében, illetve nagy termelési kapacitásaik vannak, így a megállapodás aláírása Magyarország diverzifikációs törekvéseihez is kapcsolódik.
A magas szintű látogatások előnye, hogy rávilágítanak arra, hol nyílik lehetőség az együttműködésre, különösen a gazdasági szférában – hangsúlyozta Steiner Attila.