Az orosz fél eredendően nem volt pesszimista az ukrajnai rendezéről 2014-ben és 2015-ben megkötött minszki megállapodások előkészítésekor, és célja az egyezség végrehajtása volt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

“Nem, természetesen nem” – válaszolta arra kérdésre, hogy pesszimisták voltak-e az orosz tárgyalók a minszki megállapodásokkal kapcsolatban.
“Az volt a cél, hogy végrehajtsák, valóra váltsák ezeket a megállapodásokat, és megkezdjék a megvalósításukat” – tette hozzá a szóvivő.
Peszkovot arra reagáltatták, hogy Vlagyiszlav Szurkov, az orosz elnök volt tanácsadója, akinek korábban meghatározó szerepe volt a Kreml Ukrajna-politikájában, nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon a kidolgozásukkor abból indult-e ki, hogy a minszki megállapodásokat végre kell hajtani.
A szóvivő mindemellett elismerte, hogy “már a végső szakaszban” egyfajta borúlátás alakult ki Moszkvában Kijev, Berlin, Párizs magatartása miatt, mert a tárgyalófelek mindenen megpróbáltak változtatni, és a kötelezettségvállalások teljesítésének sorrendjét felcserélni. Peszkov emlékeztetett rá, hogy Ukrajna, Németország és Franciaország vezetői utólag nyíltan elismerték, hogy a megállapodás csupán álca volt ahhoz, hogy az ukrán felet felkészítsék a Donyec-medence problémájának fegyveres megoldására.
“Önök tisztában vannak vele, hogy az orosz fél mennyi erőfeszítést tett a tárgyalások szakaszában annak érdekében, hogy mind az ukrán felet, mind pedig Berlint és Párizst arra kényszerítse, hogy mégiscsak a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségek végrehajtásának útjára lépjenek?” – vetette fel a kérdést.
Emlékeztett rá, hogy a tárgyalásokon orosz részről Vlagyimir Putyin elnök, Szurkov, valamint Dmitrij Kozak, az elnöki hivatal jelenlegi helyettes vezetője vett részt.
Vlagyiszlav Szurkov a Telegramon csütörtökön megjelent interjújában egyszavas válaszokat adott Alekszej Csesznakov, a Politikai Konjunktúra Központja igazgatójának négy kérdésére.
“Nem” – válaszolta arra a kérésre, hogy a minszki megállapodásokon dolgozva abból indult-e ki, hogy végre kell majd azokat hajtani.
Szurkov egyformán igennel válaszolt Csesznakovnak arra a kérdésére, hogy elégedett-e az orosz határok megváltozásával (a négy ukrajnai régió elcsatolásával), hogy hatékonynak tartja-e az orosz hadsereg fellépését, és normalizálódik-e belátható időn belül Oroszország és a Nyugat viszonya.
Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció belpolitikai és a FÁK-országokkal kapcsolatos ügyekben illetékes helyettes vezetője volt, 2013-ben lett Putyin tanácsadója. Ebben a minőségében vett részt a 2015-ös minszki tárgyalásokon is, amelyeken aláírták a soha meg nem valósított megállapodásokat, és részt vett a kelet-ukrajnai békés rendezésért felelős kapcsolattartó csoport munkájában is. Szurkov 2020 februárjában lemondott, és azóta nem tölt be közhivatalt.