Az EU-nak lépnie kell az Európa Tanács nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezménye uniós szintű ratifikálása felé – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A biztos rámutatott, hogy az EU hat éve írta alá az egyezményt, azonban a nők helyzete nem javult, a nők elleni és a családon belüli erőszak, a nőkkel szembeni megkülönböztetés továbbra is Európa-szerte elterjedt jelenség.
Felhívta a figyelmet, hogy uniós felmérések szerint hét EU-tagállamban gyakran éri a nőket erőszak, továbbá a munkahelyi szexuális zaklatás 11 és 41 százalék között mozog. “Ezek a számok mutatják, hogy miért kell fokoznunk erőfeszítéseinket, ezt a többi között az EU isztambuli egyezményhez való csatlakozásán keresztül tehetjük meg – jelentette ki.
Hangsúlyozta, az Európai Bizottság készen áll ennek támogatására, de hozzátette, hogy a nők elleni erőszak és diszkrimináció összetett jelenség, amely átfogó megközelítést igényel. Ennek fényében fokozottabb támogatást kell nyújtani az erőszak áldozataival foglalkozó civil szervezeteknek; a bizottság mintegy 200 millió eurót különített el olyan programokra, amelyek a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdenek. Közölte azt is, hogy az unió statisztikai hivatala év végén 18 tagállamban végzett újabb felméréseket tesz közzé, amelynek eredményei segítenek majd az uniós döntéshozóknak, hogy az erőszaknak kitett személyek szükségleteire irányuló szakpolitikai és jogi intézkedéseket tervezzenek és hajtsanak végre.
Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy a nők elleni erőszakkal szemben fel kell lépni, azonban rámutatott, hogy a plenáris vita valójában arról szól, hogy a nők elleni erőszak elleni küzdelem témájával a radikális baloldal politikai célból visszaél.
“Arról szól, hogy a gender fogalmát rá akarják kényszeríteni a tagállamokra. Továbbá azt az abszurd elképzelést erőltetik, hogy az, hogy valaki férfi vagy nő, egy emberi döntés kérdése, márpedig ez biológiai tény” – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a valóság az, hogy az isztambuli egyezmény mint nemzetközi megállapodás látványosan megbukott, több mint féltucatnyi uniós tagállam éppen radikális ideológiai tartalma miatt utasítja el a ratifikálását.
Hozzátette: az Európai Parlament és más intézmények is képtelenek elfogadni a tagállamok szuverén döntését. “Hihetetlen, hogy ezúttal úgy akarják rájuk kényszeríteni az egyezményt, hogy a fejük fölött áterőltetik az Európai Unió mint szervezet csatlakozását. Ez elfogadhatatlan! Az EU nem hozhat döntéseket saját tagállamai kifejezett akarata ellenében” – húzta alá Hidvéghi Balázs.