A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források esetében komoly késedelem tapasztalható a kifizetések terén – jelentették ki Győri Enikő és Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselői, az MTI-hez eljuttatatott közleményükben kedden.

Az EP-képviselők emlékeztettek, hogy az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és pénzügyi bizottságai a helyreállítási alap végrehajtásának állásáról kérdezték az Európai Bizottság illetékes biztosait.
Győri Enikő az ülést követően üdvözölte, hogy Valdis Dombrovskis, valamint Paolo Gentiloni uniós biztosok egybehangzóan állították, hogy a vállalt mérföldkövek teljesítése esetén megkezdődhet a források kifizetése. Egyúttal azt is elmondták, hogy az uniós bizottság nem tervez újabb feltételeket támasztani – tájékoztatott. Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság tartani fogja a szavát.
„Magyarország teljesíti vállalásait, most Brüsszelen a sor, hogy tartsa magát a megállapodáshoz” – tette hozzá Győri Enikő.
Deli Andor a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban kiemelte: Magyarország keményen dolgozik az újabbnál újabb mérföldkövek eléréséért, és minden korábbi megállapodásban foglalt feltételt teljesíteni fog márciusig.
Felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási pénzek visszatartása egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett a magyar vállalkozások és egyéb kedvezményezettek számára, ezért sürgette a brüsszeli testületet, hogy adjon világos menetrendet a források kifizetésére.
Deli Andor az orosz energiahordozóktól való függetlenedést szolgáló beruházásokat segítő, úgynevezett RepowerEU-források kapcsán kérte: az Európai Bizottság adjon biztosítékot, hogy gyorsított eljárásban bírálja majd el a magyar tervet, és nem fog újabb politikai feltételeket támasztani.
A fideszes EP-képviselők emlékeztettek: a helyreállítási és ellenállóképességet javító uniós eszköz létrehozása óta eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki a tagállamoknak. A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból. Tizenhat tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást, és még mindig van öt olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg – tették hozzá.