A kormány és a hatóságok határozott fellépését ígérte a miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleménye, amely az utóbbi napokban Olaszországban és Európa más városaiban elkövetett, anarchista csoportokhoz köthető terrorista akciókra reagált.

A kormányközlemény hangsúlyozza, hogy a terrorakciók nem félemlítik meg az intézményeket.
„Az állam nem egyezkedik azokkal, akik fenyegetik” – olvasható a közleményben, mely felsorolja az utóbbi két hónapban történt merényleteket és más erőszakos cselekményeket.
December 2-án felgyújtották az athéni olasz nagykövetség első tanácsosa autóját. A merényletet egy görög, de olasz nevű anarchista csoport vállalta magára, üzenetükben az olaszországi börtönben fogva tartott Alfredo Cospitóra hivatkoztak.
A római külügyminisztérium január 28-i bejelentése szerint Barcelonában az olasz főkonzulátus egyik ablakát betörték, a bejárati kaput pedig lefestették. Berlinben a nagykövetség egyik munkatársa járművét felgyújtották, ezután erősítették meg az összes diplomáciai képviselet védelmét.
Szintén szombaton egy római rendőrőrs épületénél robbant Molotov-koktél, majd anarchista csoportok csaptak össze a rendőrséggel, ahogyan korában Trento városában.
Vasárnap a liguriai Il Tirreno napilap igazgatójához érkezett borítékban lövedék: a mellette lévő, kézzel írt üzenetben az állt, ha Alfredo Cospito meghal, bírók és ügyészek válnak célpontokká. Korábban hasonló fenyegetést kapott Francesco Saluzzo torinói ügyész, aki életfogytiglanit kért Alfredo Cospitóra.
Az 55 éves Cospito, az úgynevezett Informális Anarchista Föderáció (FAI) korábbi vezetője tíz éve van börtönben terrorizmusért: 2012-ben lábon lőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo vállalat atomenergiáért felelős mérnökét, valamint pokolgépet helyezett el egy csendőrkaszárnyánál. Tavaly tavasszal börtönkörülményeit szigorították, magánzárkába helyezték, ez ellen október óta éhségsztrájkkal tiltakozik. Ügyvédje szerint egészségi állapota vészesen romlott.
Az anarchista üzenetek Alfredo Cospito börtönkörülményeinek enyhítését sürgetik.