Magyarország és Európa hosszútávú társadalmi fejlődésének és gazdasági fenntarthatóságának záloga a demográfiai trendekben történő fordulat bekövetkezése, ezt a célt kiszámítható, célzott, rugalmas családpolitikával lehet elérni – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken, a témában rendezett budapesti konferencián.

A magyar családpolitika alapelve ezért az, hogy a gyerekvállalás nem hozhatja hátrányba a családokat anyagi szempontból sem, sőt előnyükre kell szolgálnia. Ennek megfelelően Magyarországon a családok kiemelt támogatást kapnak – mutatott rá Varga Judit a II. Párkapcsolati kultúra és demográfia című konferencián tartott előadásában.
Közölte: 2021-ben a GDP több mint 5 százaléka került a gyermeket nevelő családokhoz, és ezzel Magyarország az OECD-tagállamok között is élenjáró volt.
A miniszter hangsúlyozta: a családi kapcsolatok életünk alapelemei, emberi létünk mozgatórugói, legyen szó akár az egyénről, akár egy nemzetről, akár az egész emberiségről. A világban egyre terjedő individualizmus ellenére az egyes embernek a család jelenti a legfontosabb köteléket, a biztonságot, a gondoskodó közeget – mondta.