Egy magát Emmanuel Macron francia elnöknek kiadó ember hívta fel telefonon Andrzej Duda lengyel elnököt, aki egy ideig jóhiszeműen elbeszélgetett vele. Az illetékes szolgálatok vizsgálják az ügyet – közölte kedden a varsói államfői hivatal.

A kelet-lengyelországi Przewodówban múlt kedden történt, két ember halálát okozó rakétarobbanást követően Andrzej Duda több külföldi állam- és kormányfővel folytatott telefonbeszélgetést, s eközben egy olyan embert is kapcsoltak, aki Emmanuel Macronnak mondta magát – tájékoztatott a lengyel államfői hivatal a Twitteren.
Mint írták, az angolul folytatott telefonbeszélgetés során Andrzej Duda felfigyelt a másik fél “szokatlan beszédmódjára”. Ennek alapján úgy ítélte meg, hogy megtévesztési kísérlet történhetett, és befejezte a párbeszédet.
A telefonkapcsolást követően az államfői hivatal az illetékes szolgálatokkal együttműködve haladéktalanul vizsgálatot indított – áll a Twitter-bejegyzésben.
A przewodówi robbanás után, múlt szerdára virradóan Andrzej Duda elnök többek között Joe Biden amerikai elnökkel és Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával egyeztetett telefonon. Az államfői hivatal a PAP lengyel hírügynökséggel közölte: szerda reggel Duda Emmanuel Macronnal is beszélt.
A lengyel média kedden az eset kapcsán két orosz prankster (telefonbetyár) által közzétett videófelvételt említett. Sajtókommentárok felidézik: Andrzej Dudát már 2020-ban felhívták António Guterres ENSZ-főtitkárt színlelve. Lengyel politikusok közül Rafal Trzaskowski varsói ellenzéki főpolgármester lett hasonló provokáció áldozata, több nyugati, Oroszországgal szemben általában kritikus közéleti személyiség mellett.