A magyar emberek biztonsága garantált – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatornán kedd este annak kapcsán, hogy lengyel sajtóhírek szerint rakéták csapódtak be Lengyelország területén, illetve leállt a Barátság kőolajvezeték.

A kőolajvezeték leállása kapcsán a szakember azt emelte ki: megnyugtató, hogy a Mol-nak 3 hónapra elegendő tartaléka van. A lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán pedig azt, hogy Magyarország egy erős, ütőképes szövetségi rendszer, a NATO tagja.
Ha egy NATO tagállamot megtámadnak, a szövetség minden erejével fellép a támadó ellen. A helyzet jogilag akkor tiszta, ha valóban ellenséges támadás történt, de feszült a helyzet, a délszláv háború óta nem volt ilyen válságos helyzet, nem szabad felelőtlen kijelentéseket tenni – fűzte hozzá.
A magyar miniszterelnök már összehívta a Védelmi Tanácsot, ahol az érintett tárcák vezetői az ilyen éles helyzeteket megvitathatják, például azt, hogy NATO-tagállamként Magyarországnak milyen feladatai lehetnek – mondta.
“Bízzunk benne, hogy visszafordíthatatlan folyamatok nem indultak el” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.