Újabb embernél mutatták ki a majomhimlő fertőzését, így vele együtt 80-ra nőtt a diagnosztizált esetek száma Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki közlése szerint a 26 éves férfi otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A hatóság elkezdte a járványügyi vizsgálatot.
A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.
Kitértek arra, hogy október 13-tól a majomhimlő elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozó személyek számára elérhető, a vakcina az ország több egészségügyi intézményében is felvehető.
A kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az alábbi linken érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/majomhimlo/majomhimlo-elleni-oltasok-oltohelyeinek-elerhetosegei.
Az NNK azt kéri, aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.