Magyarország regionális védelmi ipari központtá válhat a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is, az ágazat újjáépítésével járul hozzá a közös európai képességek fejlesztéséhez – írta a Technológiai és Ipari Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében, azzal kapcsolatban, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására vasárnap meglátogatta a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályát és a szomszédságában épülő harcjárműgyárat Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Azt írták, a magyar védelmi ipari stratégia alapvetései, hogy a high-tech szektor legalább 500 milliárdos éves forgalmat érjen el és jelentős innovációs képességgel rendelkezzen 2030-ban. Ennek a törekvésnek a valóra váltását szolgálja az iparág meghatározó európai nagyvállalatával megkezdett széles körű együttműködés is – írták.
Hozzátették: a Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában gyártó, tesztelő és fejlesztő bázis létesül Zalaegerszegen. A Lynx harckocsik gyártása 2023 elejével megkezdődhet, addigra a kapcsolódó off-road tesztkörnyezet minden eleme rendelkezésre áll majd a ZalaZONE területén.
Közölték azt is, a kormány Európa legnagyobb, a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját hozta létre Zalaegerszegen. A létesítmény környezetében folyamatosan bővülő ipari és innovációs ökoszisztéma épül ki élénk nemzetközi érdeklődést kiváltva, egyre gyarapodó védelmi ipari kapacitásokkal.
Idézték Palkovics Lászlót, aki a találkozó kapcsán kifejtette: “az uniós tagállamoknak az ukrajnai háború védelmi kihívásaira is megfelelő válaszokat kell találniuk. A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásával, az ellátásbiztonság garantálásával, benzinárstoppal és tűzifaprogrammal védi a családokat, de emellett minden eddiginél nagyobb erőforrást fordít a védelmi ipar megerősítésére”.