Az emberi kapcsolatok és a közösségek újraépítését szolgálja idén az az egész éves ünnepségsorozat, amellyel Zalaegerszeg a település első írásos említésének 775. évfordulóját ünnepli – közölte az eseménysorozatot indító pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nagyon rossz hatással volt az emberi kapcsolatokra, a közösségekre, a találkozási lehetőségekre, ezért is szeretnék arra használni ezt az évet, hogy az emberek újraépíthessék a kapcsolataikat.
Felidézte, hogy a veszprémi káptalan 1247-ben egy birtokátruházási oklevélben tett említést először „Egurscug” néven a településről, a pecsétes oklevél másolatát a sajtótájékoztató keretében be is mutatta. Ezt a másolatot a város dísztermében állították ki.
A polgármester elmondta: február 10-én Budapesten tartják a Zalaegerszegről elszármazott vagy a városhoz kötődő közéleti személyiségek, művészek számára évente rendezett Egerszegi Kapocs elnevezésű találkozót. Készülnek a városi ünnepségekre is, amelyek csúcspontja májusban a város napja, hagyományosan a díszpolgári és pro urbe díjak átadásának ünnepe.
Ugyancsak ekkor tervezik megnyitni a felújított Göcseji Múzeumot és annak új, várostörténeti állandó kiállítását. A múzeumban a tervek szerint novemberben a nemrég elhunyt Fischer György szobrászművész állandó kiállítása is megnyílik.
Reménykedve a pandémia elmúlásában, idén újra megtartaná nagyszabású fesztiváljait a város, köztük az Egerszegfesztet vagy a Vadpörkölt- és Borfesztivált. Több új köztéri alkotás elhelyezését is tervbe vették, így Béres János formálja meg Czobor Mátyás egykori polgármester mellszobrát, Farkas Ferenc készíti el a mai város makettjét, Szabolcs Péter Pajtások című szobrát a városi gyermeknapon avatják fel, de több emléktábla is készül  – sorolta Balaicz Zoltán.
A 775. évfordulóhoz kapcsolódik számos kiadvány megjelentetése, konferenciák és tudományos emlékülések rendezése, a testvérvárosok köszöntése is. A polgármester jelezte, hogy 2022-ben jelentős nagyberuházások készülnek el és indulnak újak a zalai megyeszékhelyen, így átadják a járműipari tesztpályát, a Rheinmetall tankgyárát, az új városi uszodát, illetve a Mindszenty Józsefnek emléket állító múzeumi szárnyat.