Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina gördülő vizsgálatát (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) – közölte csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz fővárosban kiadott tájékoztatás szerint a CHMP a vizsgálati eljárás megindításáról a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött. Az EMA fel fogja mérni, hogy a Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.
Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója kijelentette, hogy jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Hangsúlyozta, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Emlékeztetett rá, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig 42 országban hagyták jóvá, ezek összlakossága 1,1 milliárd ember.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön önkéntes társadalmi aktivistákkal találkozva hangsúlyozta, hogy csakis nemzetközi összefogással lehet a járványt véglegesen legyőzni.
Elmondta azt is, hogy Oroszországban eddig több mint kétmillióan kapták meg a védőoltás mindkét komponensét és szintén több mint kétmillióan az első injekciót. Putyin elismerte, hogy Oroszország 85 régiójából kilencben még nem kezdődött el a lakosság vakcinációja.
A Covid-19 ellen Oroszországban kibocsátott vakcinamennyiség májusra meg fogja haladni az 50 millió adagot. Ezt Anna Trapkova, az orosz közegészségügyi felügyelet minőségellenőrzési osztályának vezetője jelentette ki egy csütörtöki, a parlement felsőháza által megrendezett tanácskozáson. Trapkova elmondta, hogy februárban mintegy 7 millió dózis legyártása volt a terv.
Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 358-cal 4 290 135-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes.
Az aktív fertőzöttek száma 332 455-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 475-tel 87 823-ra nőtt, a felépülteké pedig 16 123-mal 3 869 857-re emelkedett.
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 343 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 545 920 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.