Elengedi az önkormányzat az év első öt hónapjára számított építményadót több mint kétszáz vendéglátó- és szálláshely ingatlanára vonatkozóan – közölte a város polgármestere csütörtökön, beszámolva arról is, hogy elfogadták a város idei költségvetését.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közösségi oldalán közzétett összefoglalójában kifejtette: a járványügyi veszélyhelyzet miatti különleges jogrend ideje alatt nem ülésezik ugyan a közgyűlés Zalaegerszegen sem, de a kormánypárti és az ellenzéki frakcióvezetőkkel, képviselőkkel egyeztetve hozta meg a döntését az idei költségvetésre vonatkozóan.
A zalai megyeszékhely idén 63 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik, de a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt most csak az önkormányzati alapfeladatokra tudnak koncentrálni, sporttámogatásokra, civil szervezetekre, rendezvényekre ezúttal kevesebb jut. Változatlan marad az önkormányzati lakások és más ingatlanok bérleti díja, a vásárok és piacok területhasználati díja, a parkolás tarifái, a temetkezésekkel kapcsolatos díjak – sorolta.
A polgármester jelezte: szakmai egyeztetések után a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel közösen, egyhangúlag döntöttek arról, hogy 2021-ben minden zalaegerszegi vendéglátóipari ingatlan és szálláshely építményadóját csökkentik az első öt hónapra számított összeggel. Ez összesen 220 ingatlant érint, segítve a leginkább nehéz helyzetben lévő szektor túlélését.
Ugyancsak segítségként döntöttek úgy Zalaegerszegen, hogy – a kormányrendeletben foglaltakat egy hónappal megtoldva – június 30-áig visszamenőlegesen teljes mértékben elengedik a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek és a kormányrendeletben felsorolt egyéb szektorok bérleti díját, valamint a vendéglátós teraszok közterület-használati díját is. Ezt a döntést a védelmi intézkedések alakulásától függően május elején újra értékelik és szükség esetén a mentességet meghosszabbítják – ismertette Balaicz Zoltán.