Idén a gazdasági növekedés Magyarországon várhatóan 3,5 százalék lesz, jövőre pedig a GDP-bővülés 5 százalék körülire gyorsul – közölte Kocsi János, az Amundi részvényportfólió-menedzsere a befektetési alapkezelő online sajtótájékoztatóján pénteken.

Kiemelte: a jegybank tovább támogatja a gazdaságot 2021-ben egyebek mellett az állampapírvásárlások folytatásával.
Ami a magyarországi részvénypiacot illeti, a menedzser szerint buborék jelei nem láthatók, a régiós CETOP indexhez képest 10 százalékos „diszkont áron” forognak a hazai papírok.
A befektetők számára izgalmas lehet a teljes régiós részvénypiac, azon belül alulárazottsága miatt különösen a magyar, továbbá Japán és a fejlődő országok piacai általában – mutatott rá Kocsi János. Szerinte érdemes kitettséget vállalni idén a bank- és biztosítási szektorban, az energia- és az autóiparban, a nem létszükségletű fogyasztási cikkeket előállító ágazatokban.
Jelenleg 18 ezer milliárd dollárt tartanak a befektetők olyan kötvényekben, amelyeknek a hozama negatív – idézte fel Kocsi János. Az alacsony kötvényhozamok miatt jelenleg a konzervatívabban gondolkodó befektetők, például nyugdíjpénztárak is nyitottabbak a kockázatos részvénypiaci papírok vásárlására, hogy hozamot érhessenek el – tette hozzá.     Összegezte: a részvénypiacok a kötvénypiacok kezében vannak, azaz ha a kötvényhozamok növekedni kezdenének, a befektetők elfordulnának a részvénypiacoktól.
Az Amundi részvényportfólió-menedzsere arról is beszélt, hogy az év elején láthatók a nagy piacokon olyan jelek, amelyekből buborékokra lehet következtetni.  A befektetők beárazták, hogy minél rosszabb a gazdasági helyzet, annál több fiskális és monetáris ösztönzőre lehet számítani, mondta és hozzátette, hogy így a „pohár mindig csak félig üres”. Ugyanakkor a részvénypiac emelkedése mögött nem pusztán a pénznyomtatás húzódik meg, az S&P 500 vállalatok működési eredménye alátámasztja a befektetők optimizmusát – fűzte hozzá.
A világ nagy jegybankjaitól Kocsi János szerint egyelőre nem várható szigorítás, a tavalyi 8000 milliárd dollár után idén várhatóan további 4000 milliárd dollár tőkét juttatnak a gazdaságba. Az infláció várhatóan emelkedik globális szinten, annak mértéke azonban vélhetően nem lesz drámai – jegyezte meg a szakember. Magyarországon az Amundi szerint idén 3,3, jövőre 3,5 százalékon alakul az infláció.