A magyar gazdaság kapacitásának növekedésére 2021 második negyedévétől lehet számítani, ugyanis ekkor kezdik meg működésüket azok az új gépek, gépsorok, új technológiák, amelyeket a magyar vállalatok vásároltak meg a mostani nehéz időszakra reagálva kialakított beruházásösztönzési programban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Szijjártó Péter éves meghallgatásán közölte: a beruházásösztönzési program különböző elemeiben összesen 1338 magyar vállalat, 824 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását vállalta, amelyhez a kormány 336 milliárd forintnyi támogatást adott. A program 264 500 munkahely megvédéséhez járult hozzá – tette hozzá.
A járvány első hullámában az Európai Unió 800 ezer euróra emelte a cégeknek adható állami támogatás mértékét, ezért a kormány úgy döntött, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházásaiknak köszönhetően senkit nem bocsátanak el, a beruházási érték felét, maximum 800 ezer eurót megtérít. Ebben a konstrukcióban 904 vállalat vesz részt, és 421 milliárd forintnyi beruházást hajt végre. A beruházások, amelyekhez a kormány 201 milliárd forintnyi támogatást biztosít, 154 200 munkahelyet védenek meg – mondta a miniszter.
Hozzátette, ezt követően az Európai Unió egy időre eltörölte a 800 ezer eurós értékhatárt, így a kormány ennél nagyobb összeggel is támogathatta a beruházásokat. Ebben a programban 71 nagyvállalat jelentkezett, akik 204 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amellyel 60 ezer munkahelyet védenek meg és mindehhez a kormány 70 milliárd forintnyi támogatást ad.
A beruházási ösztönzési program sikere miatt a napokban kiírták a konstrukció harmadik körét, amelyben az uniós szabályozás miatt már vissza kellett térniük a 800 ezer eurós összeghatárhoz, de itt már nem a beruházás felét, hanem egyharmadát finanszírozták. Ebben a körben 363 vállalat adott be pályázatot, 199,1 milliárd forint értékben. A kormány a program harmadik körében 60 milliárd forintos támogatási keretet biztosított.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a „békebeli” beruházás ösztönző programok is zajlanak, ezeknek köszönhetően a múlt hét végéig 73 megállapodást kötöttek, 2 milliárd eurónyi beruházásról, amelyek 8 ezer új munkahelyet jelentenek. A legtöbb, 14 beruházó vállalat Németországból, 13 az Amerikai Egyesült Államokból, 9 Kínából érkezett, a beruházási értéket tekintve pedig az első három helyen Kína, Németország és Korea áll.
Kiemelte, a beruházásokért folytatott verseny a korábbi évekhez képest sokkal élesebb, ugyanis az egyes beruházásokért a közép-európai országoknak már a délkelet-ázsiai, az észak-afrikai és a közel-keleti országokkal is meg kell küzdeniük.
A miniszter szerint Magyarország számára ezért fontos a beruházás ösztönzési rendszer további működtetése: az uniós szabályozás értelmében az országban Budapest és Pest megye kivételével adható regionális alapú beruházás ösztönzési támogatás. Az EU-val most új támogatási térkép kialakításáról tárgyalnak és a miniszter reméli, hogy 2022-től a mostani egyeztetéseknek köszönhetően már Pest megye egésze is támogatható területté válik.
A miniszter Witzmann Mihály (Fidesz) képviselő kérdésére válaszolva elmondta a világgazdasági kilábalásban kulcskérdés lesz az oltóanyag megjelenése. A kormány a nyugatra és keletre zajló vakcina fejlesztéseket is figyeli: az OGYÉI és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereiből álló delegáció kedden utazott Oroszországba, hogy az oroszországi laborokban tanulmányozzák az orosz oltóanyagot – mondta Szijjártó Péter.