Eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévi mélyponthoz képest – kommentálta a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentését.

A minisztérium közleményében hangsúlyozzák: a piaci elemzők várakozásainál kedvezőbb adatok alátámasztják, hogy a járvány második hulláma alatt is folytatni kell az adócsökkentésekre és a munkahelyek védelmére épülő gazdaságpolitikát. A magyar gazdaság harmadik negyedévi teljesítménye azt mutatja, hogy a gazdaság egy közel teljes tavaszi lezárást követően is gyorsan helyre tud állni, azaz a helyreálló képessége kitűnő.
Éves összevetésben a járvány hatásai 4,6 százalékkal csökkentették a magyar GDP-t. A gazdasági teljesítményhez a legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció és a pénzügyi szolgáltatások növekedése járult hozzá. Ezt támogatta a családok lakáshitel felvételi kedvének javulása is, amit a kormány otthonteremtési programja is ösztönöz.
A csökkenés leginkább az építőipari termelés és egyes szolgáltató ágazatok, mint például szállítás, kereskedelem, turizmus-vendéglátás, szórakoztatás jelentős visszaeséséhez köthető – mutatnak rá.
A gyárleállások következtében az ipari termelés áprilisban érte el mélypontját, azonban ezt követően folyamatosan emelkedett az ágazat kibocsátása, szeptemberben már meghaladta a tavalyi szintet. A májusi visszaesést követően az építőipar is fokozatos kilábalást mutatott, így mélypontjához képest szeptember végéig már 10,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan igazított adatok alapján.
Biztató továbbá, hogy a nyári hónapokban újraindult a belföldi turizmus és a határok őszi lezárásáig a külföldi vendégek egy része is visszatért.
A kitűnő teljesítményért köszönet illeti a magyar munkavállalókat és vállalkozásokat – írták a közleményben.
A Pénzügyminisztérium szerint a magyar gazdaság harmadik negyedéves növekedése az előző negyedévhez viszonyítva várhatóan felülmúlja a német és az osztrák gazdaság növekedési ütemét. A novemberi második lezárás után is gyorsan visszatérhet a magyar gazdaság a korábbi növekedési pályára.
A minisztérium becslése szerint idén 6,4 százalékkal eshet vissza a gazdaság teljesítménye, ugyanakkor 2021-re a tárca már 3,5 százalékos növekedést valószínűsít.