Ukrajna készen áll a konstruktív együttműködés folytatására Magyarországgal a vitatott kérdések megoldása érdekében, annak ellenére, hogy magyar tisztségviselők agitációt folytattak az ukrajnai helyhatósági választásokon – jelentette ki csütörtöki kijevi online tájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„E kirívó esetet nem tekintve, a diplomácia hosszú játék, és készek vagyunk tovább lépni a kapcsolatokban, de csak mindkét ország nemzeti érdekeinek tiszteletben tartásával. Azok, akik a viták fennmaradását akarják, a barikád túloldalán vannak, és mi határozottan ellenállunk minden olyan kísérletnek, amely megkérdőjelezi az ukrán szuverenitást” – hangsúlyozta a miniszter.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben sikerült helyreállítani a két ország közötti konstruktív együttműködést. Kiemelte, hogy Magyarország támogatta Ukrajna csatlakozását a NATO „kiszélesített lehetőségek” elnevezésű programjához.
„Majd jöttek a helyhatósági választások, és sajnos, a magyar kollégák úgy döntöttek, hogy kampányolnak egy kicsit. Az ukrán jogszabályoknak megfelelően azonban az ilyen kampányok tiltottak. Többször figyelmeztettük erre magyar kollégáinkat, de sajnos nem hallgattak meg bennünket” – mondta Kuleba.
Azzal összefüggésben, hogy Kijev megtiltotta a beutazást két magas rangú magyar tisztségviselőnek Ukrajnába, közölte, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.
„Minden országnak tisztelnie kell önmagát, és ha egy állam kimutatja nem tiszteli a törvényeit, azért felelnie kell. És mi keményen válaszoltunk. Meg vagyok viszont győződve arról, hogy a kapcsolatokban a legjobb eredmény nem a győzelem, hanem a hatékony döntetlen, mint amilyet a Dinamo Kijev ért el tegnap a Ferencvárossal szemben – fogalmazott az ukrán miniszter a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai budapesti csoportmérkőzésére utalva.
Kuleba október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy hogy országa megtiltotta a beutazást két magas rangú magyar tisztségviselőnek a helyhatósági választási folyamat alatt Kárpátalján folytatott agitáció miatt.     Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a döntést „szánalmasnak és nonszensznek” nevezte. A választások napján, október 25-én Szijjártó közösségi oldalán felhívást tett közé, amelyben a kárpátaljai magyarokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.