II. János Pál pápa és Ronald Reagan szobrait is meggyalázták a szélsőbaloldali tüntetők Lengyelországban – közölte az Origo internetes lap a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva.

A lap a V4NA alapján azt írta, festékkel öntötték le, szalagokkal, transzparensekkel és vállfákkal aggatták tele Szent II. János Pál pápa szobrát „erőszakos, radikális baloldali abortuszpárti aktivisták” a lengyelországi Poznanban vasárnap este
Hozzátették, hogy az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, amikor a volt pápa emlékműveit meggyalázva provokálták a katolikus egyházat és közösséget.
A Remix hírportál információira hivatkozva közölték azt is, hogy Ronald Reagan egykori amerikai elnök varsói szobrát is meggyalázták szélsőségesek.
Felidézték, hogy a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a „szélsőbaloldali aktivisták, köztük a feministák” körében.
Az Origo azt írta, lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják a hétfő esti szentmisét a poznani székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban. A tömeg „vulgáris szlogeneket skandálva” vonult végig Poznan utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték.