Az első fél év tapasztalatai alapján jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer: nem volt leállás, s csak minimális problémák voltak – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    Az ügyvezető igazgató elmondta, a rendszer márciusi indulása óta több mint 50 millió tranzakciót – mintegy 7500 milliárd forint értékben – bonyolítottak rajta, s ezek 40 százaléka nem hétköznap és napközben, hanem este vagy hétvégén történt.
    Hozzátette, szeptember 1-től újabb tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer, ekkortól a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni a rendszerbe.
    Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma; a rendszer segíti a cégek likviditását, hiszen minél gyorsabban fordul meg egy adott pénzösszeg, annál kisebb összegből tudnak gazdálkodni – mondta Bartha Lajos, hozzátéve, egy átutalás így sokkal gyorsabban végig mehet például a beszállítói láncon.