Az Európai Bizottság (EB) nem jogosult arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson az igazságügy tagállami megszervezése kapcsán, amint ezt az új lengyel bírák legitimitását védő lengyel törvény esetében tette – olvasható a varsói igazságügyi tárca csütörtöki állásfoglalásában.

    A varsói minisztérium ezzel az előző nap Lengyelországgal szemben elindított, a bírói függetlenség elvével érvelő brüsszeli kötelezettségszegési eljárásra reagált. A lengyel állásfoglalás szerint az igazságügy szervezése viszont a tagállamok hatáskörébe tartozik, az EB ezért e témában nem jogosult arra, hogy kétségbe vonja a nemzeti parlament által megszavazott, az államfő által jóváhagyott törvénymódosításokat.
    Az említett előírások védik a lengyel alkotmányos rendet – hangsúlyozzák a minisztériumi nyilatkozatban.
    A február 14-án hatályba lépett lengyel előírások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyeztethetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak.
    A törvénymódosításokat a lengyel törvényhozás azt követően fogadta el, hogy a varsói legfelsőbb bíróság egy része – a testületnek az előző kormányok idején kinevezett tagjai – olyan határozatot fogadtak el, amely lehetővé tette a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015 óta tartó kormányzása idején kinevezett bírák legitimitásának kétségbe vonását.
    Ezt a legfelsőbb bírósági határozatot a lengyel alkotmánybíróság április 20-án az alaptörvényt sértőnek találta.