A Fidesz-frakció azt javasolja, hogy a parlament erősítse meg a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét és szólítsa fel a végrehajtására – jelentette be Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán péntek kora délután.

    Kocsis Máté leszögezte: a klímaváltozás tény, amelyhez alkalmazkodni kell, nincs vita abban, hogy a környezet védelme és megóvása mindannyiunk érdeke és felelőssége. 
        Megjegyezte: az Országgyűlés jelenleg több javaslatot is tárgyal erről, ugyanakkor a frakció azt kezdeményezi, hogy a Ház erősítse meg a kormány akciótervét.
    Felidézte, hogy a kormányzati dokumentumban szerepel, hogy július 1-jével meg kell kezdeni az illegális hulladéklerakók felszámolását.
    Szabályozást kell alkotni továbbá az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltása, az üveg és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltásának lehetővé tétele érdekében – írta.
    Rámutatott: meg kell védeni a folyóinkat a szomszédos országokból ide érkező hulladékoktól.
    Kötelezni kell a multinacionális cégeket, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak és támogassák a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését.
    A javaslatok közé sorolta, hogy minden újszülött után tíz fát kell ültetni.
    Szintén a feladatok közé sorolta, hogy meg kell hatszorozni a naperőművek kapacitását a következő tíz évben.
    Támogatni kell az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát – írta, majd végezetül Zöld Államkötvény bevezetését szorgalmazta.
    Kocsis Máté azt írta: egyetértünk a 2050-es klímavédelmi célokkal, de ahhoz ragaszkodunk, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a klímaváltozás árát, hanem a legnagyobb szennyező vállalatok és országok, a legnagyobb klímarongálók.